Юридические услуги для иностранных граждан и компаний, в которых работают иностранные специалисты.
Услуги

Вид на проживання в Швейцарії

Посвідка на проживання в Швейцарії

Посвідка на тимчасове проживання надається з отриманням візи категорії D (національної швейцарської). Претендувати на нього можуть:

  • громадяни, прийняті на роботу за наймом в Швейцарії;
  • громадяни, прийняті на навчання в швейцарські навчальні заклади.
  • іноземні інвестори (особлива увага приділяється кількості створюваних інвестором нових робочих місць);
  • заможні іноземні громадяни старше 55 років, які мають достатньо коштів для проживання на території країни без роботи за наймом або ведення іншої приносить дохід діяльності.
  • ВНЖ зазвичай видається строком на один рік, продовжувати його можна протягом 10 років, за умови, що підстави для проживання в Швейцарії і раніше мають місце.

Отримати постійну посвідку на проживання в Швейцарії не менш складно, ніж підібрати і купити житло. Претендувати на ПМЖ можуть іноземці, легально прожили на території Швейцарії 10 і більше років. З цього правила існує декілька винятків. Через п’ять років проживання подати заяву на оформлення ПМЖ можуть громадяни країн Євросоюзу, США, Канади і деяких інших, а також вихідці з Росії, країн СНД, Латинської Америки, Африки, якщо вони зуміють довести, що повністю інтегрувалися в швейцарське суспільство, розуміють і приймають його цінності і вміють спілкуватися на мові того кантону, в якому живуть.

Тимчасовий щорічно оновлюваний вид на проживання називається ВНЖ категорії «В». Посвідка на постійне проживання — це ВНЖ категорії «С». Він дає його власникам майже всі ті ж права, що мають громадяни Швейцарії, крім права голосувати. Однак, для того щоб не втратити статус постійного жителя Швейцарії, небажано відсутнім в країні більше двох років поспіль без попереднього повідомлення імміграційних властей.

Фінансово забезпечені люди, які не ведуть в Швейцарії діяльність, яка приносить дохід, але готові платити щорічно певну, узгоджену з податковою службою суму податків, можуть також отримати дозвіл на проживання в країні незалежно від віку. Видача такого дозволу потенційному платнику податків повинна відповідати економічним інтересам кантону, в якому заявник збирається жити.

Розмір щорічних податкових виплат залежить від правил, прийнятих в кантоні. Щоб уникнути оподаткування по сукупному доході і майну, як правило, підписуються угоди про фіксовану суму податків (акордне оподаткування). Це спеціальна угода оформляється в індивідуальному порядку, а умови затверджуються податковим управлінням кантону. Кантональні влади самостійно, але з урахуванням вимог федерального законодавства, встановлюють мінімальні суму податків, які вони хотіли б отримувати щорічно від іноземців, зацікавлених в отриманні ВНЖ. Наприклад, в Женеві мінімальна сума подібного податку для громадян, які приїхали з країн, що не входять до Євросоюзу, становить 300 000 франків на рік.

Можливість укладення податкового угоди та на цій підставі оформлення дозволу на проживання робить Швейцарію найбільш привабливою країною для забезпечених громадян з усього світу.

В даний час очікується вступ в силу змін до закону про громадянство, який зменшить термін проживання в Швейцарії до 10 років, але введе додаткове обов’язкова умова для бажаючих вступити в швейцарське громадянство, — оформлення ВНЖ категорії «С» не менше, ніж за рік до подачі заяви. Подружжя громадян Швейцарії можуть подати заяву на отримання громадянства після п’яти років легального проживання в країні, при цьому вони повинні бути одруженим не менше трьох років.

Швейцарія не вимагає відмови від попереднього громадянства при оформленні швейцарського.