Вид на проживання в Норвегії

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...

Як отримати вид на проживання в Норвегії

До однієї з відмінних рис всіх скандинавських країн можна сміливо віднести всебічний розвиток сфери інформаційних технологій. Норвегія в цьому плані не виняток. Спеціально для зручності потенційних мігрантів в країні функціонує універсальний ресурс департаменту у справах іноземців UDI, де будь-який бажаючий може знайти офіційні відомості про способи і вимогах до отримання посвідки на проживання в Норвегії, в залежності від мети і місця проживання.

Тут же надається можливість залишити заявку і ознайомитися з переліком необхідних документів. Зрозуміло, свої дії потрібно координувати з Консульством Норвегії в своїй країні. Місцева влада надають дозвіл на проживання іноземцям в разі перебування в країні більше 90 днів, через 3 роки з’являється можливість оформити постійне проживання, а 7 років проживання в Норвегії дозволять отримати норвезький паспорт.
Способи отримати ВНЖ в Норвегії

Як отримати посвідку на проживання в Норвегії

  • Працевлаштування.
  • Бізнес.
  • Освіта.
  • Возз’єднання сім’ї.
  • Біженство.
  • Медичне лікування.

Такі затребувані у росіян і українців варіанти оформлення посвідки на проживання в Норвегії, як працевлаштування, підприємницька діяльність і навчання в одному з норвезьких вузів докладно описані на цій сторінці. Виділимо основні моменти кожного способу імміграції до Норвегії.
ВНЖ в Норвегії з метою працевлаштування

Офіційна робота в Норвегії на увазі попередній пошук вакансії на норвезькому ринку праці і підписання трудового контракту. На цій підставі видається дозвіл на проживання, як правило, на термін 1-3 роки. Деякі види короткострокових робіт (до 3 місяців) в певних професіях, не вимагають оформлення ВНЖ.

Наприклад, це стосується лікарів, співробітників міжнародних компаній, спортсменів і журналістів. Вид на проживання в Норвегії для росіян і українців в основному пов’язаний з сезонною роботою на нафтових платформах і рибних заводах або в сільському господарстві. Термін розгляду заявок в районі 2-3 тижнів.

ВНЖ в Норвегії для ведення бізнесу

Іноземні підприємці мають право зареєструвати компанію в Норвегії і отримати посвідку на проживання з метою управління бізнесом. На відміну від європейців, громадянам з країн СНД доведеться виконати ряд вимог.

Наприклад, бізнес обов’язково повинен носити довгостроковий характер, прогнозований прибуток становити не менше 25 тисяч євро на рік, іноземець має право працювати тільки в своїй компанії на посаді, що вимагає високої кваліфікації, що підтверджується дипломом або професійним досвідом. Термін розгляду заявки може досягати від 2 до 12 місяців.

ВНЖ в Норвегії для студентів

Іноземні студенти мають право отримати вищу освіту в одному з норвезьких вузів абсолютно безкоштовно, відповідно для навчання довше 3 місяців буде потрібно оформити посвідку на проживання. Обов’язковий студентський внесок становить близько 60 євро за семестр.

Куди більш істотні витрати пов’язані з оплатою житла та харчуванням. Норвегія дуже дорога країна. На ці цілі буде потрібно мінімум 1000 євро на місяць. Студенти мають право працювати до 20 годин на тиждень і повний робочий день під час канікул. Термін розгляду заявки 4-6 тижнів.

ВНЖ в Норвегії з метою возз’єднання сім’ї
Сімейна імміграція має на увазі переїзд в Норвегію близьких родичів норвезького громадянина або іноземця з посвідкою на проживання в цій країні. Скористатися цим правом можуть наступні категорії осіб:

  • подружжя і зареєстровані партнери, в разі одностатевих шлюбів;
  • наречений / наречена, мають намір оформити шлюбні відносини протягом найближчих 6 місяців;
  • співмешканці, в разі спільного проживання не менше 2 років або чекають народження загального дитини;
  • діти до 18 років, іноді старше. Наприклад, неодружені діти від 18 до 21 року, які раніше вже проживали в Норвегії кілька років і знаходяться на утриманні або діти будь-якого віку, в разі серйозних проблем зі здоров’ям;
  • батьки старше 60 років, які перебувають на утриманні;
  • інші родичі, при особливих обставинах.

Основні вимоги до кандидатів на возз’єднання сім’ї в Норвегії:

  • фінансова забезпеченість для підтримки членів сім’ї, в розрахунку не менш 252,5 тисяч
  • норвезьких крон (близько 26,5 тисяч євро) на рік;
  • протягом останніх 12 місяців іноземець не повинен отримувати соціальної допомоги в Норвегії;
  • пара повинна мати явні наміри спільно проживати в Норвегії і далі;
  • достатня житлова площа для розміщення близьких.