Вид на проживання в Італії

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...

Посвідка на проживання в Італії

Наші фахівці можуть поділитися з Вами своїм досвідом щодо вирішення проблем, з якими стикаються іноземці при проходженні імміграційної процедури отримання офіційного дозволу на перебування в цій прекрасній країні.

Що таке вид на проживання в Італії? Як отримати ВНЖ в Італії?

Вид на проживання в Італії цe дозвіл, виданий квесторів, яке дозволяє іноземцю жити в Італії. Вид на проживання в Італії може бути постійним абокороткостроковим.

З метою кращого розвитку економіки уряд Італії щороку приваблює кваліфікованих і цілеспрямованих іноземців. Відповідно до закону 286 від 25/07/1998 про імміграцію встановлюється максимальне число іноземців, які можуть в’їхати в країну, беручи до уваги потреби і можливості, запропоновані на ринку праці. Тому щороку визначається число в’їздів працівників за наймом, незалежних працівників, і сезонних робітників.

Які існують мотивації для запиту виду на проживання ВНЖ в Італії?

Перш за все хотілося б відзначити таку мотивацію офіційного перебування з країні, як «Вибране місце проживання в Італії», позвоволяющая іноземному громадянину запитувати дозвіл на проживання в Італії. Віза «Вибране місце проживання в Італії» передбачає в’їзд в країну для перебування і подальшого офіційного проживання іноземного громадянина на території Італії, який в змозі забезпечити себе, виключаючи всі види трудової діяльності, див нижче п.6.

Згідно із законодавством Республіки Італії, існує кілька офіційних способів отримати посвідку на проживання ВНЖ в Італії, що дають можливість постійно перебувати в цій країні і займатися трудовою діяльністю: індивідуальна трудова діяльність самостійна робота непідлеглого характеру, якщо Ви засновником компанії або приватним підприємцем Lavoro autonomo.

Щоб виїхати до Італії на ПМЖ, необхідно отримати тимчасову посвідку на проживання (ВНЖ). ВНЖ в Італії (італ. Permesso di soggiorno) це документ, що дає вам право легально перебувати на території цієї країни. Підставою для його видачі віза типу «D», або національна віза. Цей документ необхідний всім, хто планує перебувати в Італії більше 3 місяців.

Існують три види ВНЖ з правом на роботу, з правом на роботу і навчання і без права на роботу і навчання.

Вид на проживання з правом на роботу видається тим, хто має намір працювати на місцеву компанію (permesso di soggiorno per lavore) абовідкрити власний бізнес (permesso di soggiorno per lavoro autonomo indipendente). У першому випадку буде потрібно заяву від роботодавця, в другому доказ того, що у вас кошти для відкриття своєї справи (від 10 тисяч євро, в залежності від виду діяльності), а також ліцензія на ведення обраного виду бізнесу.

Вид на проживання з правом на навчання та роботу (permesso di soggiorno per studio) видається тим, хто вступив в італійське освітня установа. З таким ВНЖ можна працювати, але не більше 20 годин на тиждень.

Вид на проживання без права на роботу (permesso di soggiorno per dimora residenza elettiva) видається власникам нерухомості в Італії, принаявності достатніх фінансових коштів для проживання зазвичай не менше 50-70 тисяч євро на рахунку в італійському банку. Загальний річний дохід для отримання цього ВНЖ повинен становити не менше 17 800 євро. Також вид на проживання без права на роботу видається длявозз’єднання сім’ї (permesso di soggiorno per ricongiungimento familiare). Заявник повинен надати документи, що підтверджують родинні зв’язки з резидентом Італії, наприклад, свідоцтво про шлюб або про народження.

До речі. Хоча покупка нерухомості не дає права на отримання ВНЖ автоматично, наявність власного будинку або апартаментів вважається вагомим плюсом при розгляді заяви.
Щоб отримати ВНЖ в Італії, потрібно подати заяву. Це можна зробити в поштовому відділенні (uffici postali) або в місцевому поліцейськомууправлінні (questura). Також буде потрібно підготувати пакет документів, склад якого залежить від типу ВНЖ. Зазвичай крім заповненої і підписаної заяви потрібно надати:

закордонний паспорт, оригінал та копії всіх сторінок;
чотири однакові фотографії паспортного формату;
марку держмита (marca da bollo), яку наклеять на заяву. Її можна придбати на пошті або в тютюновому кіоску;
довідку про відсутність судимості;
документ, що підтверджує право власності на нерухомість або довгостроковий договір оренди нерухомості;
документи, що підтверджують, що заявник має підстави для ВНЖ, в оригіналі і в нотаріально завіреному перекладі.
Посвідка на тимчасове проживання видається на термін до 9 місяців для сезонних робіт, до 1 року для навчання і до 2 років для підприємницької діяльності, роботи за наймом і возз’єднання сім’ї. Збір за оформлення документів становить від 80 до 200 євро, в залежності від типу ВНЖ, крім того, додатково потрібно буде оплатити гербову марку (близько 17 євро) і поштові послуги (близько 30 євро).