Вид на проживання в Чехії

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...

Посвідка на проживання в Чехії

Чехія це невелика, але стабільна і розвинена держава в центральній частині Європи. Членство в ЄС і зручне географічне розташування по сусідству з Німеччиною і Польщею дозволяє країні нарощувати торговельні зв’язки і залучати іноземні інвестиції, що, безсумнівно, сприяє зростанню добробуту і соціальної захищеності населення.

Вид на проживання (ВНЖ) в Чехії для росіян і українців це «золота середина» між бажаним, але, з іншого боку, чужим Заходом, і в якійсь мірі обридлому, але все-таки рідному пострадянському простору. Тобто, культура і менталітет чехів виглядають більш привабливіше для адаптації, ніж скажімо іспанців чи італійців.

Найчастіше громадяни з країн СНД їдуть до Чехії вчитися, працювати або займатися бізнесом. Практично в кожному випадку необхідно оформити ВНЖ. Це обов’язкова умова для законного перебування в країні більше 3 місяців і початковий етап на шляху до отримання статусу постійного жителя і громадянства Чехії. Про те як отримати посвідку на проживання в Чехії росіянам, українцями і іншим іноземцям у 2017 році і піде мова в цій статті.

Як отримати посвідку на проживання в Чехії

Обов’язки з розгляду заяв та прийняття рішень про видачу посвідки на проживання в Чехії покладені на співробітників спеціальних відділів чеської поліції. Зазвичай перелік необхідної документації (див. Нижче) і всі процесуальні дії з оформлення здійснюються через Консульство Чехії в країні іноземця.

У разі виконання всіх законодавчих вимог і позитивного рішення про надання ВНЖ кандидат отримує довгострокову візу, яка дозволяє перебувати в Чехії більше 90 днів. Після прибуття в країну не пізніше 3 днів потрібно з’явитися в місцеве відділення поліції, адреса якого назвуть співробітники Консульства, де з іноземця візьмуть біометричні дані, зокрема, відбитки пальців.

Після цього, протягом 2 місяців іноземець отримає спеціальну карту або посвідку на проживання в Чехії. Рекомендується на місці перевірити функціональність карти і достовірність даних, зазначених у документі. У разі зміни місця проживання або зміни іншої важливої ​​інформації, пов’язаної з метою перебування в Чехії, про це обов’язково потрібно повідомити співробітникам поліції.

Спочатку довгострокова віза або ВНЖ в Чехії видається на один рік. Не пізніше ніж за 15 днів до закінчення терміну дії документа необхідно звернутися в поліцію з проханням продовжити цей ще на два роки, звичайно, якщо причини перебування в Чехії це дозволяють. Максимальний термін дії посвідки на проживання 10 років. Після 5 річного проживання на території Чехії дозволяється оформити ПМЖ, а після 10 років і громадянство.

Підстави для посвідки на проживання в Чехії

  • Навчання і наукові дослідження.
  • Працевлаштування.
  • Бізнес.
  • Возз’єднання сім’ї.

Зупинимося детальніше на кожному з варіантів.
Одним з найбільш популярних способів переїзду до Чехії з подальшим оформленням ВНЖ для росіян і українців отримання освіти в чеському вузі. Обов’язковою умовою для видачі довгострокової візи буде підтвердження про зарахування до навчального закладу іздатність покрити витрати на проживання та навчання. Для неповнолітніх студентів потрібна згода батьків.

Також вид на проживання в Чехії отримують іноземні вчені, які уклали довгострокову угоду про співпрацю з одним з чеських науково-дослідних інститутів. Рішення про надання довгострокової візи в обох випадках приймається протягом 2 місяців.

Вид на проживання в Чехії з метою працевлаштування

Для здійснення професійної діяльності в Чехії іноземні працівники повинні отримати ВНЖ, для цього два основних способи:

Карта працівника. Видається фахівцям з-за кордону на термін дії трудового контракту, але не більше 2 років, з правом продовження. Отримання документа не залежить від рівня кваліфікації або певної сфери діяльності. Головна вимога це схвалення місцевої влади на заняття вакансії іноземцем і згода роботодавця прийняти на роботу цього фахівця.

Як правило, власник картки повинен виконувати конкретний вид робіт, зміна робочого місця або роботодавця узгоджується зміграційним відділом поліції. Термін видачі не перевищує 2-3 місяців.
Блакитна карта ЄС. Видається висококваліфікованим іноземним фахівцям, здатним заповнити дефіцитні вакансії на чеському ринку праці. Основні вимоги наступні:

  • трудовий договір терміном не менше одного року;
  • рівень заробітної плати мінімум в півтора рази перевищує середній показник в Чехії;
  • підтвердження професійних навичок у вигляді дипломів про освіту та сертифікатів.

Термін розгляду заяви на видачу блакитної карти ЄС до 3 місяців.

Вид на проживання в Чехії з метою ведення бізнесу

Іноземні підприємці отримують посвідку на проживання в Чехії протягом 2 місяців з моменту подачі відповідної заяви. Для цього необхідно виконати наступні умови:

  • мати зареєстрований бізнес в Чехії, тобто надати виписку з торговельного реєстру;
  • справно платити податки і дотримуватися чеське законодавство;
  • компанія повинна приносити прибуток і справляти позитивний вплив на економіку Чехії.

Вид на проживання в Чехії з метою возз’єднання сім’ї

До власникові посвідки на проживання в Чехії можуть приєднатися близькі родичі — чоловік і жінка, діти до 18 років і батьки старше 65 років, які перебувають на утриманні іноземця. Основні вимоги полягають у фінансовій забезпеченості для покриття витрат на проживання всіх членів сім’ї і житлова площа, достатня для розміщення. Тобто, незважаючи на те що покупка нерухомості в Чехії формально не впливає на позитивне рішення про видачу ВНЖ, на практиці це великий плюс. Термін розгляду заяви до 4 місяців.
Документи на ВНЖ в Чехії

Перелік документів на отримання виду на проживання направляється в Консульство Чехії в країні іммігранта. Залежно від причин поїздки, чеські співробітники можуть запитати додаткову або уточнюючу інформацію, але основні вимоги такі:

  • Заповнений бланк заяви.
  • Паспорт, виданий не пізніше 10 років тому і терміном дії як мінімум 3 місяці після запланованого виїзду з Чехії.
  • Три фотографії паспортного розміру (35 х 45 мм).
  • Підтвердження фінансової забезпеченості для життя в Чехії. Як правило, приймається виписка з банку або діюча міжнародна кредитна карта. Загальна сума коштів повинна становити не менше 15-кратного прожиткового мінімуму Чехії (2200 крон), тобто 33 тисячі крон або 1200 євро.
  • Для бізнесменів загальна сума збільшується до 110 тисячі крон або 4000 євро. Плюс всім іммігрантам на кожен місяць необхідно мати прожитковий мінімум в подвійному розмірі — 4400 крон або 160 євро.
  • Наявність місця для проживання в Чехії, не менше 8 м.кв для однієї людини або 12,6 м.кв для двох (договір оренди або нерухомість у власності).
  • Медична страховка.
  • Довідка про відсутність судимості.
  • Документальне підтвердження мети поїздки. Наприклад, свідоцтво про реєстрацію бізнесу, дозвіл на роботу або зарахування в чеська вуз.

Термін розгляду документів зазвичай не перевищує 2-3 місяців, в особливих випадках можливе продовження до 6 місяців.

Що дає вид на проживання в Чехії

  • Вільне відвідування країн Шенгенської зони на короткий термін (до 90 днів протягом 6 місяців).
  • Право на роботу, навчання і ведення бізнесу в Чехії.
  • Можливість придбати нерухомість в Європі за прийнятними цінами.
  • Співвідношення ціна-якість на товари і послуги в Чехії привабливіше ніж у багатьох європейських країнах.
  • Життя в країні з низьким рівнем злочинності і багатою культурою.