Посвідка на проживання в Україні на прикладі Болгарії

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...

Дозволом на проживання прийнято називати дозвіл на перебування в країні, видане громадянину іншої держави (іноземцю).

Вид на проживання дає право на в’їзд до Болгарії без візи і постійне (або в межах терміну дії дозволу) проживання в країні. Володарі ПМЖ можуть працювати і користуватися державними соціальними гарантіями.

Для отримання тимчасової посвідки на проживання в Болгарії необхідно мати підставу для його придбання (підстави для ВНЖ, підстави для ПМЖ). Це може бути пенсійне забезпечення, відкриття представництва іноземної компанії або фірми в Болгарії, інвестиції в економіку, покупка нерухомості на певну суму, болгарське походження або шлюб з громадянином Болгарії або ЄС і інші. Також необхідно мати місце для проживання (оренда або власна нерухомість) і довести свою фінансову забезпеченість (близько 2000 євро на людину).

У Україні посвідка може бути трьох видів (Закон про іноземців в Республіці Болгарія (ЗЧРБ)):

ВНЖ дозвіл на тривале перебування терміном до 1 року;
ДВЖ дозвіл на довгострокове перебування з дозволеним початковим терміном 5 років і можливістю продовження;
ПМЖ дозвіл на постійне перебування.
Залежно від типу дозволу на проживання розрізняються термін дозволеного перебування в країні, наявність право на роботу, набір соціальних гарантій, вартість отримання і т.п.

Як отримати посвідку на проживання в Болгарії строком до 1 року (ВНЖ):

вибрати відповідне підстава для отримання посвідки на проживання;
отримати візу Д (імміграційна віза) в посольстві Болгарії в країні постійного проживання і в’їхати по ній на територію країни;
подати необхідні документи до міграційної служби і отримати дозвіл на тривале перебування в Болгарії (ВНЖ) терміном від 6 місяців до року.
Як отримати постійний (ПМЖ) або довготривалий (ДВЖ) посвідку на проживання в Болгарії:

після отримання ВНЖ і його щорічного продовження перебувати на території Болгарії в не менше 30 місяців (10 місяців для ДВЖ) протягом 5 років;
подати необхідні документи до міграційної служби на отримання дозволу на постійне або довгострокове перебування в Болгарії (ПМЖ або ДВЖ).
Схема отримання посвідки на проживання в Болгарії

Отримання постійної посвідки на проживання (ПМЖ) в деяких випадках можливо відразу, минаючи стадію ВНЖ. Для цього необхідно мати доведене болгарське походження або інвестувати достатні кошти в економіку Болгарії .

Вартість отримання посвідки на проживання залежить від наявного підстави. Саме маленькі витрати на отримання виду на проживання в Болгарії у пенсіонерів (близько 500 євро).

Підстави для отримання посвідки на проживання в Болгарії:

Дозвіл від органів Міністерства з питань праці та соціальної політики на роботу в Болгарії . Такий дозвіл повинен отримати роботодавець, довівши що не може знайти відповідного працівника-болгарина;
Відкриття фірми в Болгарії та здійснення діяльності в результаті якої забезпечені і підтримуються не менше 10 робочих місць для болгарських громадян;
Перебування в країні в якості іноземного фахівця відповідно до міжнародних договорів, за якими Республіка Болгарія стороною;
Шлюб з іноземцем, що постійно перебував в країні (які мають постійне місце проживання);
Призначення представником іноземної компанії, зареєстрованої в Болгарській торгівельно-промисловій палаті (БТПП);
З’являтися фінансово забезпеченими батьками постійно перебувають в країні або болгарського громадянина;
Надходження на тривале лікування в медичний заклад і володіння достатніми фінансовими коштами на лікування та утримання;
Бути кореспондентом іноземних засобів масової інформації, що мають акредитацію в Республіці Болгарії;
Мати пенсійне забезпечення та у своєму розпорядженні засоби на своє утримання в країні (близько 1000 євро);
Бути членом сім’ї іноземця, який отримав ВНЖ (дозвіл на тривале перебування). Членами сім’ї визнаються подружжя і діти до 18 років;
З’являтися батьками іноземця або знаходиться у фактичному позашлюбного співжиття з іноземцем, який отримав дозвіл на тривале перебування на підставі ст. 22, абз. 3;
Отримання дозволу від органів Міністерства з питань праці та соціальної політики на здійснення діяльності по вільній практиці;
Дозвіл Міністерства юстиції за умов і в порядку, визначеному Розпорядженням міністра юстиції, погодженим з міністром внутрішніх справ і з головою Державного агентства «Національна безпека» на здійснення діяльності з некомерційною метою;
Отримання статусу особливого захисту, згiдно зi ст. 25 Закону про боротьбу з трафіком людей;
Бути членом сім’ї болгарського громадянина;
Придбання нерухомості на території Республіки Болгарія вартістю не менше 300 тис. Євро;
Інвестиції в економічно несприятливі райони Болгарії на суму не менше 125 тис. Євро
Болгарське походження.